AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Dhoul sibiřský
  • Latinský název
  • Cuon alpinus alpinus

Známé také jako

  • adjak
  • dhoul čínský
  • dhoul indický
  • dhoul sundský
  • kolsun
  • subri
  • vlk rudý čínský
  • vlk rudý indický
  • vlk rudý sibiřský
  • vlk rudý sundský

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:psovití
Rod:dhoul
Druh:dhoul
Poddruh:dhoul sibiřský

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 88 do 113 cm
  • Hmotnost:
  • od 15 do 21 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 60 do 62 dnů
  • Počet mláďat:
  • 2 - 6
  • Délka života:
  • od 12 do 15 let

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Dhoul sibiřský

Dhoul sibiřský
(Cuon alpinus alpinus)

Popis zvířete

Dhoul sibiřský obývá nejrůznější prostředí od tropických pralesů v jihovýchodní Asii až po stepi v Kašmíru a Mandžusku. Loví ve smečce a je schopen uštvat a pak usmrtit zvíře velikosti buvola i zabít tygra.

Po 60 – 62 dnech březosti rodí samice 2 – 6 mláďat na jejichž výchově se podílí celá smečka.

Dhoul neboli vlk rudý je v přírodě pronásledovaný a jeho stavy se snižují. Dospívá do dvou let, dožívá se 12 - 15 let.

V kterých českých ZOO je k vidění