AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Dikobraz obecný
  • Latinský název
  • Hystrix cristata

Známé také jako

  • dikobraz evropský
  • dokobraz východoafrický
  • dikobraz africký

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:hlodavci
Podřád:dikobrazočelistní
Čeleď:dikobrazovití
Rod:dikobraz
Druh:dikobraz obecný

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 78 do 85 cm
  • Délka ocasu:
  • od 5 do 12 cm
  • Hmotnost:
  • do 27 kg

Facebook

Dikobraz obecný

Dikobraz obecný
(Hystrix cristata)

Popis zvířete

Dikobraz obecný (Hystrix cristata) je největším zástupcem dikobrazů. Vyskytuje se v severní Africe (kromě pouští), v Itálii, na Sicílii či dalších ostrovech Středozemního moře. Obývá suché křovinaté oblasti či řidké lesy. Živí se různými bylinami, listy, kůrou či plody dřevin.

Dlouhé černobíle pruhované bodliny, které má dikobraz na hřbetě a na ocase jsou dvojího typu. Delší bývají spíše měkké, zatímco kratší jsou duté, zakončené ostrou špičkou. Ostny, které samovolně vypadnou či jsou "použity v boji“ postupně dorůstají.