AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Dlask tlustozobý
  • Latinský název
  • Coccothraustes coccothraustes

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:pěnkavovití
Rod:dlask
Druh:dlask tlustozobý

Váhy a míry

  • Délka:
  • 18 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 29 do 33 cm
  • Hmotnost:
  • od 48 do 62 g

Biologická data

  • Délka života:
  • od 2 do 5 roky

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Dlask tlustozobý

Dlask tlustozobý
(Coccothraustes coccothraustes)

Popis zvířete

Dlask tlustozobý (Coccothraustes coccothraustes) je středně velký pták pták z čeledi pěnkavovití. Je částečně tažný pták, severské populace přezimovávají v jižnějších oblastech Evropy.

Popis

Dlask je dlouhý cca 18 cm, v rozpětí má 29 - 33 cm. Váží cca 48 - 62 gramů a dožívá se dvou až pěti let. Má nápadně silný modrý - v zimě hnědý - zobák, velkou hlavu a krátký ocas. Pod zobákem je černá skvrna. Za letu je nápadných několik bílých pruhů - dva na každém křídle a jeden na ocase.

Tělo je zbarvené hnědě, místy s okrovým odstínem, samec má až červenavé temeno. Samice je barevně spíše bledší. Létá rychle a obratně s energickými údery křídel. Na zemi se pohybuje pomalu, někdy kráčí, někdy poskakuje. Žije v malých hejnech a je poměrně plachý, při sebemenším vyrušení vzlétá do korun stromů. Při pohledu zdola může být pro svou velikost a statnost lehce zaměněn s křivkou obecnou.

Chování v průběhu roku

Hlas se podobá pěnkavímu, ale je slabší, nemelodický, vábení je zvonivé „ciks“ nebo „citt“, zpěv je "žvatlání" s určitými vábivými motivy.

Dlask hnízdí v období od května do června, vždy jen jednou ročně. Hnízdo si staví z drobných větviček, kořenů a rostlin v korunách stromů, bývá také vystlané chlupy. Samice snáší průměrně 4-5 světle modrých vajec s řídce strakatou texturou. Sedí na nich necelé dva týdny a samec ji přináší potravu. Další dva týdny krmí po vylíhnutí mláďata.

Zimuje na místech, kde má dost semen. V ČR hnízdí v nižších polohách až do nadmořské výšky 900 m, mimo hnízdění vytváří hejna a vyhledává bučiny a habřiny. Je stálý nebo potulný. Často přilétá na krmítka.

Potrava

Díky svému mohutnému zobáku se dlask může živit tvrdou potravou, především zrny. Vyklovává především jádra z plodů, požírá tvrdá semena různých listnatých stromů (třešní), ale někdy se živí i hmyzem. V zimě se přeorientovává na oříšky habrů, bříz a jiných dřevin, když má příležitost, často navštěvuje krmítka.

Výskyt

Dlask se vyskytuje ve světlých listnatých lesích, vyhledává listnaté lesy, parky, velké zahrady, sady a olivové háje. Jeho rozšíření je ostrůvkovité. Chybí na Islandu, v Irsku a v severní Skandinávii.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění