AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Dřemlík tundrový
  • Latinský název
  • Falco columbarius

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:dravci
Čeleď:sokolovití
Rod:dřemlík
Druh:dřemlík tundrový

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 24 do 33 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 53 do 69 cm
  • Hmotnost:
  • od 165 do 230 g

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Dřemlík tundrový

Dřemlík tundrový
(Falco columbarius)

Popis zvířete

Dřemlík tundrový (Falco columbarius) je malý dravec z čeledi sokolovitých.

Popis

Dorůstá 24 - 33 cm a v rozpětí křídel měří 53 - 69 cm. Hmotnost u dospělých samců se v průměru pohybuje kolem 165 g a u dospělých samic přibližně kolem 230 g. Podobně jako ostatní malí sokoli je i dřemlík tundrový silně stavěný. Samec má modrošedý hřbet a naoranžovělou spodinu těla. Samice a mladí ptáci jsou svrchu tmavě hnědí a ze spodní strany světlí s hnědým skvrněním. Obě pohlaví mají také tmavý konec ocasu a křídel, který je patrný zejména za letu. Vedle slabých tmavých "vousků" má v porovnání s jinými druhy sokolů méně kontrastní vzhled hlavy.

Rozšíření

Dřemlík tundrový hnízdí v Evropě, Asii a Severní Americe. Je převážně tažný, severoevropští ptáci zimují v jižní Evropě a severní Africe, američtí zase na jihu Spojených států a na severu Jižní Ameriky. Hnízdí v otevřených krajinách, nejčastěji na slatinách, stepích a v oblastech s rozvolněným stromovým porostem. Na zimu zalétá i na louky a pole. V České republice je silně ohroženým a tudíž i přísně chráněným druhem, jehož početní stavy se na našem území pohybují pouze mezi 90 - 180 jedinci ročně.

Ekologie

Dřemlík tundrový loví obvykle malé ptáky do hmotnosti 40 g. Ty překvapuje v nízkém letu, při kterém se obvykle drží méně jak metr nad zemí. Jeho nejčastější kořistí se stávají skřivani, lindušky, jespáci a vrabci. Dokáže však ulovit i ptáka až do velikosti holuba domácího. Ptáci v páru spolu často při lovu spolupracují, přičemž jeden kořist nažene tomu druhému. Požírá i hmyz (především vážky a můry), malé savce (zejména netopýry a hraboše) a plazy. K hnízdění, které u něj probíhá od května do srpna, obvykle využívá opuštěná hnízda krkavcovitých ptáků nebo jestřábů, občas hnízdí i na skalách nebo na zemi. Klade 3 - 5 vajec s tmavým skvrněním.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii