AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Drozd cvrčala
  • Latinský název
  • Turdus iliacus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:drozdovití
Rod:drozd
Druh:drozd cvrčala

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 21 do 23 cm
  • Hmotnost:
  • od 50 do 80 g

Facebook

Drozd cvrčala

Drozd cvrčala
(Turdus iliacus)

Popis zvířete

Drozd cvrčala (Turdus iliacus) je malý zpěvný pták z čeledi drozdovití.

Hnízdí ve vlhkých lesích a v blízkosti vodních toků v rozmezí od severní Evropy po Kamčatku. Vyskytuje se ve dvou poddruzích: T. i. iliacus a T. i. coburni. Severoevropské populace na zimu početně migrují do střední a západní Evropy (v České republice pravidelně hnízdí zhruba 100 - 200 000 jedinců). Evropská populace je v současné době odhadována na 31 - 42 000 000 jedinců.

Drozd cvrčala je se svou 21 – 23 cm a hmotností kolem 50 – 80 g o něco menší než jeho hojnější příbuzný drozd zpěvný. Od ostatních středoevropských druhů drozdů jej rozpoznáme díky výraznému bílému pruhu nad očima a načervenalému opeření na bocích. Hřbet, hlavu a poměrně krátký ocas má tmavě hnědé, břicho bílé s hnědým čárkováním, končetiny a štíhlý zašpičatělý zobák žlutohnědý. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, mladí ptáci jsou na hřbetě okrově hnědí.

Mláďata v hnízděDrozd cvrčala hnízdí jednotlivě, při tazích se sdružuje do větších, většinou více jak 200 členných hejn. Často jej můžeme spatřit také ve společnosti drozdů zpěvných, kvíčal a brávníků, kosů či špačků. Jde zpravidla o plachého ptáka, kterého můžeme ve volné přírodě mnohem častěji zaslechnout než spatřit. Zpěv je složený se švitořivých a flétnovitých tónů.

Živí se drobným hmyzem a žížalami, na podzim a v zimě požírá také plody hlohu a jeřábu.

Hnízdo z travin a větviček si staví na stromech, nejčastěji asi 1,5 m nad zemí. Ročně mívá i více jak jednu snůšku po 5 - 6 žlutohnědých vejcích. Jejich inkubační doba trvá kolem 14 dní.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii