AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Drozd kvíčala
  • Latinský název
  • Turdus pilaris

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:drozdovití
Rod:drozd
Druh:drozd kvíčala

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 24 do 27 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 39 do 43 cm
  • Hmotnost:
  • od 80 do 140 g

Facebook

Drozd kvíčala

Drozd kvíčala
(Turdus pilaris)

Popis zvířete

Drozd kvíčala (Turdus pilaris) je malý zpěvný pták z čeledi drozdovití.

Popis

- Délka těla: 24 - 27 cm
- Rozpětí křídel: 39 - 43 cm
- Hmotnost: 80 - 140 g

Drozd kvíčala je pěvec veliký asi jako kos černý, se štíhlým tělem, poměrně dlouhým ocasem a tenkým zašpičatělým zobákem. Dospělý pták má hnědý ocas, křídla, boky a hrdlo s černými šípovitými skvrnami, bílé břicho, šedý zátylek a hlavu s bílým pruhem nad okem. Zobák je žlutý, končetiny hnědožluté. Samec i samice jsou zbarveny stejně. Ve střední Evropě se jedná mezi drozdy o naprosto nezaměnitelný druh.

Rozšíření

Drozd kvíčala se vyskytuje v severní, střední a východní Evropě a v Asii od Rýnu až po severní Sibiř. Během 2. poloviny 20. století se dostal také do západní Evropy a na Britské ostrovy. Drozd kvíčala je převážně tažný druh, na zimu migruje do jižní a západní Evropy, Malé Asie a do Indie. V Evropě žije v současné době zhruba 28 - 48 000 000 jedinců.

V České republice hojně hnízdí, protahuje i migruje. Počet hnízdících párů je u nás odhadován na 400 - 800 000, počet zimujících jedinců na celých 1 - 2 000 000 jedinců.

Žije v lesících, sadech, parcích a na loukách.

Chování

Drozd kvíčala je společenský pták žijící v početných hejnech. Při tazích se sdružuje ohromných, několika sto členných skupin, často ve společnosti drozda cvrčaly (Turdus iliacus). Často se ozývá drsným a hlasitým, v rychlém sledu křičeným „gag šak šak šak“. Zpěv je tvořen ze švitořivých, drnčivých a hvízdavých tónů.

Přes léto vyhledává především drobný hmyz a žížaly, v zimě, kdy je o tuto potravu nouze, se živí bobulemi.

Většinou hnízdí v koloniích čítajících maximálně 50 párů. Ročně mívá jednu nebo dvě snůšky po 5 - 6 nažloutlých vejcích o velikosti 29 × 21 mm. První snůšku klade během dubna, druhou na přelomu května a června. V rozsoše větví listnatých stromů si staví ve výšce od 4 do 7 m od země hnízdo z větviček a travin vystlané částmi rostlin. Na vejcích sedí po dobu 12 - 14 dní pouze samice. Samec se zapojuje až do výchovy mláďat, která opouštějí hnízdo zhruba po dvou týdnech života, ale ještě několik dnů poté jsou dokrmována.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii