AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Drozd stěhovavý
  • Latinský název
  • Turdus migratorius

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:drozdovití
Rod:drozd
Druh:drozd stěhovavý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 25 do 28 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 31 do 41 cm
  • Hmotnost:
  • 77 g

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Drozd stěhovavý

Drozd stěhovavý
(Turdus migratorius)

Popis zvířete

Drozd stěhovavý (Turdus migratorius) je středně velký pěvec z čeledi drozdovitých. Jedná se také o nejběznějšího a nejrozšířenějšího drozda Severní Ameriky, který se vyskytuje prakticky na celém jejím území. Hnízdí přitom v její severní části a na zimu táhne jizněji od Kanady až po střed Mexika. Vyskytuje se přitom v 7 poddruzích, z nichž nejvýraznějšího zbarvení na jihozápadě žijící T. m. confinis. Je také státním ptákem měst Connecticut, Michigan a Wisconsin.

Dorůstá 25 - 28 cm, v rozpětí křídel měří 31 - 41 cm a dosahuje hmotnosti zhruba 77 g. Je velmi výrazně zbarven, svrchu celý šedý, hlavu má černou, výjimkou je jen bílý proužek kolem oka a světlá skvrna pod jinak oranžovým ocasem, oranžové zbarvení má i jeho spodina těla. Odtud pochází i jeho anglický název - American Robin - který lze přeložit jako ''americká červenka'' a který vznikl podle eurasijské červenky obecné, jejíž hruď má taktéž jasné oranžové zbarvení. Obě pohlaví jsou si velmi podobná, samice jsou však v porovnání se samci celkově světlejší.

Obývá lesy, parky a zahrady. Je aktivní zejména přes den a hřaduje v početných hejnech. V jeho potravě se objevují bezobratlí (např. brouci, housenky, žížaly), plody a bobule. Je také vůbec jedním z nejčasněji hnízdících druhů, hnízdo ze stébel trav, větví, papíru a jiných materiálu, které ve svém okolí nalezne si začíná budovat hned po časném návratu ze zimovišť a pro zpěvnění jej vymazává vrstvou bláta. Velikost snůšky se pohybuje mezi 3 - 5 modrými vejci. Je známý také svým výrazným zpěvem, kterým se začíná ozývat již časně za úsvitu.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii