AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Drozd zpěvný
  • Latinský název
  • Turdus philomelos

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:drozdovití
Rod:drozd
Druh:drozd zpěvný

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 20 do 23,5 cm
  • Hmotnost:
  • od 50 do 107 g

Biologická data

  • Délka života:
  • 3 roky

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Drozd zpěvný

Drozd zpěvný
(Turdus philomelos)

Popis zvířete

Drozd zpěvný (Turdus philomelos) je středně velký pták z čeledi drozdovitých.

Popis

Drozd zpěvný je o málo menší než jeho příbuzný kos černý (20 - 23,5 cm) a váží 50 – 107 g, shora je hnědý, na hrdle a prsou světle okrový s tmavě hnědými podélnými skvrnami. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.

Rozšíření

Drozd zpěvný je rozšířený téměř v celé Evropě a v západní Asii. Je tažný, středoevropští ptáci zimují na území jižní Evropy. V České republice se zdržuje v rozmezí od konce února až do října.

Ekologie

Většinu roku žije samotářsky. Jeho přirozeným biotopem jsou lesy různého typu, často však proniká i do parků a zahrad. Žije velmi skrytě, je však značně nápadný svým charakteristickým zpěvem, kterým se ozývá nejčastěji ráno a večer. Je všežravý a živí se zejména různými druhy bezobratlých živočichů, přednostně požírá měkkýše, jejichž tvrdých ulit se zbavuje rozbitím o kámen (na místě jeho výskytu proto nalézáme tzv. šnečí kovadliny, tj. kameny se zbytky šnečích ulit) a žížaly, z rostlinné složky u něj převažuje ovoce a jiné měkké plody (např. bez).

Začíná hnízdit již v březnu. Hnízdo buduje nejčastěji na stromech nebo v hustých keřích, z vnější strany jej lemuje trávou, z vnitřní zase vymazává tvrdou hlinitou vrstvou, díky které je celé hnízdo značně odolné. Samice snáší 4 až 5 modrých nebo modrozelených, 2,7 x 2 cm velkých vajec s tmavými tečkami a po dobu inkubace, která trvá 10 - 17 dnů, je zahřívá sama, oba rodiče se podílí až na následné péči o mláďata. Obvykle hnízdí 2× až 3× do roka, v některých oblastech svého areálu rozšíření však může zahnídit i vícekrát.

Ve volné přírodě se drozd zpěvný dožívá průměrně 3 let, zatím nejvyšší zaznamenaný věk činil 10 let a 8 měsíců.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii