AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Dudek chocholatý
  • Latinský název
  • Upupa epops

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:srostloprstí
Čeleď:dudkovití
Rod:dudek
Druh:dudek chocholatý

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Dudek chocholatý

Dudek chocholatý
(Upupa epops)

Popis zvířete

Dudek chocholatý (Upupa epops) je pták z řádu srostloprstých a jediný žijící zástupce čeledi dudkovitých (druhý zástupce, dudek velký (Upupa antaios), který se v minulosti vyskytoval na ostrově Svatá Helena, byl vyhuben během 16. století). Od května roku 2008 je národním ptákem státu Izrael.

Rozšíření

Dudek chocholatý se vyskytuje na rozsáhlém území Evropy, Asie a severní a subsaharské Afriky. Je převážně tažný, evropští ptáci mají svá zimoviště v subsaharské Africe, asijští zase na jihu asijského kontinentu (viz mapka rozšíření níže). V České republice se vyskytuje jako hnízdič.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění
Podobná zvířata: