AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Dudek velký
  • Latinský název
  • Upupa antaios

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:srostloprstí
Čeleď:dudkovití
Rod:dudek
Druh:dudek velký

Stav ohrožení

  • Vyhynulý

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Dudek velký

Dudek velký
(Upupa antaios)

Popis zvířete

Dudek velký (Upupa antaios) je vyhynulý pták z čeledi dudkovitých, blízký příbuzný dudka chocholatého (Upupa epops), který je v současnosti jediným druhem dudka na světě.

Žil pouze na Svaté Heleně v jižním Atlantiku, vyhynul na počátku 16. století, po roce 1502. Byl pravděpodobně mnohem větší než dudek chocholatý a nebyl schopen letu. Dudek velký je znám pouze z neúplné subfosilní kostry, kterou nalezl v roce 1975 paleontolog Storrs L. Olson, nález obsahuje obě korakoidy a levou stehenní kost.

Příčina vyhynutí zůstává neznámá, ale může souviset s objevením Svaté Heleny 21. května 1502 a následnou kolonizací a s tím spojeným zavlečením krys a koček domácích a ničením životního prostředí.

Dudek velký se možná živil velkými škvory Labidura herculeana, endemickými pro Svatou Helenu, kteří jsou považováni za vyhynulé, neboť je od roku 1967 nikdo neviděl.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

Podobná zvířata: