AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Dvojzoborožec hnědavý
  • Latinský název
  • Buceros hydrocorax

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:srostloprstí
Čeleď:zoborožcovití
Druh:dvojzoborožec hnědavý

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Dvojzoborožec hnědavý

Dvojzoborožec hnědavý
(Buceros hydrocorax)

Popis zvířete

Dvojzoborožec hnědavý obývá rozsáhlé lesy Filipínských ostrovů, kde vytváří tři poddruhy, z nichž rasa z Luzonu a ostrovu Mariduque je typická svým zcela červeným zobákem. Zbývající rasy mají zobák u kořene červený a druhou polovinu až po špičku žlutě zbarvený. Na zem slétá jen časně ráno, kdy sestupuje za potravou pro larvy hmyzu, stonožky a kobylky luční.

V době hnízdění zazdí samec samici v dutině stromu, ponechá jen malý otvor, kterým samici a později i mláďatům podává potravu. Tímto způsobem je samice s mláďaty dokonale chráněna před predátory.

Samice snáší až 4 vejce, na nichž sedí po zatím neznámou dobu. Při krmení samice a později mláďat vypomáhá 3 – 7 jedinců. O odchovu v přírodě je málo zpráv.

V kterých českých ZOO je k vidění