AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Eklektus různobarvý
  • Latinský název
  • Eclectus roratus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:papoušci
Čeleď:papouškovití
Druh:eklektus různobarvý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 35 do 42 cm
  • Hmotnost:
  • od 350 do 620 g

Facebook

Eklektus různobarvý

Eklektus různobarvý
(Eclectus roratus)

Popis zvířete

Eklektus různobarvý má výrazný pohlavní dimorfismus neboli velké rozdíly ve vzhledu samce a samice. Do začátku 20. století byl díky tomu tento druh považován za dva různé druhy. Samec je skoro celý jasně zelený, zatímco opeření samičky je převážně vínově červené, břicho a límec okolo krku má modrý.

Vyskytuje se na Šalamounových ostrovech, Nové Guinei, Molukách a v severovýchodní Austrálii.

Tento druh papouška žije v párech, při výchově mláďat však pomáhají také mladí nezadaní jedinci (zpravidla mláďata z předchozích snůšek). Živí se plody, semeny, květy a listy.

V kterých českých ZOO je k vidění