AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Gueréza pláštíková
  • Latinský název
  • Colobus guereza

Známé také jako

  • gueréza habešská

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:primáti
Podřád:opice
Čeleď:kočkodanovití
Rod:gueréza
Druh:gueréza pláštíková

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 52 do 57 cm
  • Délka ocasu:
  • od 53 do 83 cm
  • Hmotnost:
  • od 8 do 13,5 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 5 měsíců
  • Počet mláďat:
  • 1
  • Délka života:
  • od 12 do 23 let

Facebook

Gueréza pláštíková

Gueréza pláštíková
(Colobus guereza)

Popis zvířete

Gueréza pláštíková (Colobus guereza), známá též pod názvem habešská, je středně velká opice, jeden z nejznámějších zástupců rodu Colobus. Obývá území od západní, střední až po východní Afriku, včetně Kamerunu, Rovníkové Guinee, Nigérie, Etiopie, Tanzanie a Čadu.

Popis

Tato starosvětská opice je 52-57 cm dlouhá, její ocas měří 53-83 cm a hmotnost se pohybuje mezi 8 a 13,5 kg. Nemá žádné lícní torby a jako většina zástupců svého rodu má palec téměř zakrnělý. Je leskle černá s bílými okraji obličeje, bílými pláštíky srsti po bocích těla a na zadku, připomínající tvar písmena U, a bílým koncem dlouhého ocasu. Mláďata jsou téměř celá bílá. Špička jejího čenichu se téměř dotýká tlamy. Zadní končetiny jsou zvláště dlouhé a dobře přizpůsobené ke skokům v korunách stromů. Sedací mozoly této opici umožňují sedět na tenkých větvích po dlouhé časové období bez větších problémů.

Chování

Je aktivní ve dne a většinu času tráví v korunách stromů v tropických deštných lesech, zalesněných lokalitách, včetně nížin a hornatých území. Nejčastěji obývá zvláště vlhká místa a lokality poblíž řek. Gueréza pláštíková má zvláštní trávicí systém, v kterém se nachází třídílný žaludek obsahující mikroby rozkládající celulózu, čímž umožňuje opici získat až dvojnásobné množství živin z potravy složené převážně z listů, ale také z květů, větviček, pupenů, semen a plodů. Ovoce tvoří zhruba jednu třetinu potravy této opice.

Je to vysoce společenské zvíře žijící v šesti až devíti členných skupinách vedených jedním dospělým samcem. Jedna skupina obývá území velké zhruba 40 akrů. Ve své domácí oblasti si vymezí přednostní oblast, kterou si střeží a členy cizího stáda odsud na určitou dobu odhánějí. Při setkání s jinou skupinou začnou členové skupin vydávat vizuální a hlasité zvuky, které jsou slyšitelné na velkou vzdálenost. Je to velice mrštné zvíře, které se dí po spatření predátora na prchavý útěk a během chvíle doslova zmizí celá skupina v korunách stromů.

Samice rodí jediné mládě po pěti měsíční březosti. Rodí přitom každých 20 měsíců. Mládě je na matce první týdny zcela závislé a dospívá až ve věku 4-6 let. V zajetí se mohou dožívat i více jak 23 let, v přírodě téměř o polovinu méně.

Ohrožení

Podle Červeného seznamu ohrožených druhů (IUCN) je gueréza pláštíková zařazena do kategorie málo dotčených druhů (Lower Risk Least Concern). V CITES ji nalezneme v příloze II. Je ohrožována především masivní ztrátou přirozeného biomu a lovem. V minulosti se hojně lovila pro svou srst, která se používala při výrobě nejrůznějších ozdob domorodých kmenů, ale také Evropanů.

Kam do ZOO

Gueréza pláštíková se v současné době chová v zoologických zahradách a zooparcích po celém světě, kde představuje oblíbenou atrakci. V České republice chovají tento druh následující zoologické zahrady:

- ZOO Zlín (Lešná)
- ZOO Hodonín
- ZOO Praha
- ZOO Ústí nad Labem

Poddruhy

- Colobus guereza guereza
- Colobus guereza occidentalis
- Colobus guereza dodingae
- Colobus guereza percivali
- Colobus guereza matschiei
- Colobus guereza kikuyuensis
- Colobus guereza caudatus



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění