AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Gvačaro jeskynní
  • Latinský název
  • Steatornis caripensis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:lelkové
Čeleď:gvačarovití
Rod:gvačaro
Druh:gvačaro jeskynní

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 41 do 48 cm
  • Rozpětí křídel:
  • 91 cm
  • Hmotnost:
  • od 350 do 475 g

Facebook

Gvačaro jeskynní

Gvačaro jeskynní
(Steatornis caripensis)

Popis zvířete

Gvačaro jeskynní (Steatornis caripensis) je jihoamerický pták představující vlastní čeleď gvačarovitých. Dorůstá 41-48 cm, v rozpětí křídel měří 91 cm a váží 350-475 g. Má nápadně krátké končetiny, dlouhá křídla a silný, výrazně zahnutý zobák. Opeření je převážně červeno-hnědé s bílým poskvrněním na krku, ocase, křídlech a spodině těla.

Žije v jeskyních uvnitř lesů na území Aruby, Bolívie, Brazílie, Kolumbie, Kostariky, Ekvádoru, Guyany, Panamy, Curaçaa, Bonaire, Peru, Trinidadu a Tobaga a Venezuely. Je stálý, při hledání potravy však často překonává i značně velké vzdálenosti. Je aktivní v noci, přes den odpočívá na skalních římsách. Živí se výhradně plody, při jejichž hledání se jako jeden z mála ptáků orientuje pomocí echolokace. Hnízdí v koloniích uvnitř jeskyní. V jedné snůšce jsou pak 2-4 leskle bílá vejce.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

Podobná zvířata: