AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Hatérie novozélandská
  • Latinský název
  • Sphenodon punctatus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:plazi
Řád:hatérie
Čeleď:hatériovití
Rod:hatérie
Druh:hatérie novozélandská

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 50 do 80 cm
  • Hmotnost:
  • od 0,5 do 1 kg

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Hatérie novozélandská

Hatérie novozélandská
(Sphenodon punctatus)

Popis zvířete

Hatérie novozélandská (Sphenodon punctatus) je jeden ze dvou posledních přežívajících druhů řádu hatérií, prastarého řádu plazů, který byl nejvíce rozšířen ve druhohorách. Náleží tedy mezi živoucí zkameněliny. Její domorodé jméno (pochází ze staré maorštiny), tuatara, znamená nesoucí šípy, a značí řadu špičatých šupin, které má hatérie na hřbetě.

Výskyt

Žije pouze na několika ostrovech okolo Nového Zélandu, kde je přísně chráněna. Počet žijících jedinců se odhaduje na asi padesát tisíc.

Stavba těla

Vzhled hatérií se od druhohor nezměnil. Mají stále zachovanou strunu hřbetní.

Potrava

Hatérie novozélandská se živí především hmyzem, případně také malými ještěrkami.

Život

Hatérie novozélandská je noční živočich, i když se občas potřebuje ohřát na slunci. Má velice nízkou obvyklou teplotu těla (12 °C), pohybuje se proto velmi pomalu. Pro svůj život tedy potřebuje chlad. Při pohybu se nadechuje každých sedm sekund, v klidu jen jednou za hodinu. Dospělé velikosti dosáhne až za 20 let. Jsou dlouhověké, možná i více než 100 let.

Rozmnožování

Páření může začít v období pohlavní dospělosti (asi ve 20 letech). Obě pohlaví se na sebe musí přitisknout kloakami, neboť samec nemá kopulační orgán. Zárodek se utváří 1 rok. Samice klade až 15 vajíček s bílou skořápkou. Po nakladení vajec se již o ně nikdo nestará. Mláďata se líhnou za 13-15 měsíců.

Zajímavosti

Hatérie má celkem tři oči, dvě na obvyklém místě a jedno na temeni hlavy. V mládí je toto oko vidět, později jej však překrývají šupiny. V žádném případě však hatérie tímto okem nevidí, možná slouží k vnímání množství světla, ze kterého pozná, jak má dlouho setrvat na slunci.

Je schopná autotomie, tedy že může odvrhnout část svého těla a uniknout tak nebezpečí. Odvržená část se ještě chvíli pohybuje a odpoutává tak pozornost.

Ptáci buřňáci hnízdí v norách hatérií. Hatérie jim prý občas sežerou vejce, ale spíše je soužití pokojné.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

Podobná zvířata: