AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Hohol severní
  • Latinský název
  • Bucephala clangula

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Rod:hohol
Druh:hohol severní

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 40 do 48 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 77 do 83 cm
  • Hmotnost:
  • od 600 do 1300 g

Facebook

Hohol severní

Hohol severní
(Bucephala clangula)

Popis zvířete

Hohol severní (Bucephala clangula) je středně velká potápivá kachna.

Popis

Je velký přibližně jako kachnička mandarínská, dorůstá 40 - 48 cm, váží 600 - 1300 g a v rozpětí křídel měří kolem 77 - 83 cm. Všichni hoholové mají velmi svérázný vzhled a jsou poměrně snadno rozpoznatelní podle zvláštního tvaru hlavy. Samec má tmavou hlavu s jasně zelenavým odstínem, výraznou bílou skvrnu na obličeji, tmavý zobák, černý hřbet a ocas, příčné černobílé pruhování na bocích, světlé břicho, hruď a hrdlo a oranžové končetiny. Samice jsou celé hnědé a mají černožlutě zbarvený zobák.

Rozšíření

Hohol severní hnízdí u větších vodních ploch obklopenými stromovým porostem zejména v Kanadě a na severu Spojených států, ve Skandinávii a při severním pobřeží Asie. Je převážně tažný, každým rokem se pravidelně stahuje směrem k mořskému pobřeží a na větší nezamrzající vnitrozemské vodní plochy v oblastech s mírnějším klimatem. Pravidelně po celý rok se vyskytuje i v některých vnitrozemských státech střední Evropy. Výjimkou není ani Česká republika, kde ročně hnízdí přibližně 60 - 90 párů a přezimuje zhruba 500 - 1000 jedinců.

Ekologie

Hohol severní se mimo hnízdní období zdržuje většinou v menších rozvolněných hejnech. Často se potápí. Největší složku jeho potravy tvoří korýši, vodní hmyz, měkkýši a drobné rybky, občas požírá i jikry a vodní rostliny. Sám se stává kořistí především orlů, sov a jiných velkých dravců, samice na hnízdě, vejce a mláďata padají často za kořist medvědům, lasicím, norkům nebo mývalům. Samec v toku se ozývá zejména pronikavým „knirrr“, samice hrčivým „garrr-gra“.

Hnízdí v dutinách stromů, často využívá opuštěné dutiny datlů. Samice klade průměrně 7 - 16 nazelenalých, 48,3 × 59,3 mm velkých a přibližně 64 g těžkých vajec. Zhruba po 1 - 2 dnech samec samici opouští a na vejcích sedí proto sama. Jejich průměrné inkubační období trvá přibližně 28 - 32 dnů. Mláďata hnízdo opouští již po 24 - 36 hodinách a jsou vzletná kolem 55 - 65 dnu života.

Poddruhy

Hohol severní se na svém rozsáhlém areálu rozšíření vyskytuje celkem ve 2 poddruzích:

- Hohol eurosibiřský (B. c. clangula)
- Hohol americký (B. c. americana)



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění