AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Hoko pospolitý
  • Latinský název
  • Crax alector

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:hrabaví
Čeleď:hokovití
Druh:hoko pospolitý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 85 do 95 cm
  • Hmotnost:
  • od 2,4 do 3,7 kg

Facebook

Hoko pospolitý

Hoko pospolitý
(Crax alector)

Popis zvířete

Hoko pospolitý (Crax alector) se vyskytuje v Kolumbii, Venezuele a severní Brazílii. Dává přednost houštinám podél řek a okrajům vlhkých lesů.

Hokové jsou středně velcí až velcí ptáci s dlouhým ocasem. Jejich silný zobák je na konci zahnutý a stejně jako ozobí je ozdobem žlutými výrůstky.

Žijí v párech, přičemž u Hoka pospolitého se samice od samce liší jen nepatrně. V mimohnízdí době se sdružují do různě velkých hejn. Na rozdíl od většiny příbuzných ze skupiny hrabavých jsou úzce vázáni na stromy. Nejsou dobrými letci, jen v případě nutnosti neochotně poletují na krátké vzdálenosti.

Živí se převážně rostlinnou potravou, plody, výhonky a semeny.

Rozmnožování

Délka inkubace je 28 í 30 dní. Samice snáší 2 vejce. Hoko pospolitý pohlavně dospívá ve 2 letech.

Jejich hnízdo je jen chabou plošinkou ze suchých větví umístěnou na stromě do 5 metrů nad zemí. Vylíhlá mláďata jsou dobře vyvinutá . Již za 3 - 4 dny jsou schopna letu, přesto zůstávají v korunách stromů, kam jim rodiče nosí potravu

V kterých českých ZOO je k vidění