AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Holoubek diamantový
  • Latinský název
  • Geopelia cuneata

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:měkkozobí
Čeleď:holubovití
Rod:holoubek
Druh:holoubek diamantový

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • od 19 do 21 cm

Facebook

Holoubek diamantový

Holoubek diamantový
(Geopelia cuneata)

Popis zvířete

Holoubek diamantový (Geopelia cuneata) je malý pták z řádu měkkozobých. Vyskytuje se vždy v blízkosti vody, nejčastěji v lesích a porostech akácií, na území severní, západní a střední Austrálie.

Holoubek diamantový dorůstá velikosti 19 - 21 cm. Obě pohlaví jsou nápadná svým výrazným bílým skvrněním na křídlech. Spodní strana těla je krémově zbarvená, svrchní šedohnědá. Velmi výrazný je i červený proužek kolem očí.

Zdržuje se v párech nebo malých skupinách. Živí se zejména semeny, požírá však také drobný hmyz (zejména mravence). Hnízdo si staví z větviček a občas i z travin. Klade 2 bílá vejce, na kterých sedí 13 - 14 dnů. Mláďata opouštějí hnízdo po dvou týdnech po vylíhnutí.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění