AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Holub zelenokřídlý
  • Latinský název
  • Chalcophaps indica

Známé také jako

  • holoubek zelenokřídlý

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:měkkozobí
Čeleď:holubovití
Druh:holub zelenokřídlý

Váhy a míry

  • Délka:
  • 270 mm
  • Délka ocasu:
  • 105 mm
  • Hmotnost:
  • od 70 do 110 g

Facebook

Holub zelenokřídlý

Holub zelenokřídlý
(Chalcophaps indica)

Popis zvířete

Holubi zelenokřídlí žijí jednotlivě nebo v párech na světlých místech v pralese nebo v bambusové džungli. Na zemi pátrají po semenech, nepohrdnou však také hmyzem a spadanými plody. Ačkoliv jsou vynikající a rychlí letci, raději se vyhýbají nebezpečí.

V rozdvojených větvičkách stromového kapradí nebo uprostřed bambusové křoviny si obvykle staví solidně konstruované hnízdo, které slouží v jednom kalendářním roce k trojnásobnému vyhnízdění a vyvedení šesti mláďat. Doba hnízdění se řídí podle klimatických podmínek v příslušných oblastech rozšíření, na asijské pevnině hnízdí brzy na jaře, v oblasti rovníku v průběhu celého roku a v Austrálii na konci podzimu a v zimě.

Dvě, ojediněle dokonce i tři vejce v jedné snůšce, mají žlutobíle až hnědobíle zbarvenou skořápku a mají rozměry 23,5 - 29,5 x 18,4 - 22,5 mm.

Samec holuba zelenokřídlého rád předvádí své tokající strofy z nějakého skrytého místa na stromě. Odtud to bez přerušení zní jako hluboké břichomluvecké brumlání, končící huun.

V kterých českých ZOO je k vidění