AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Hrabatka drsná
  • Latinský název
  • Pyxicephalus adspersus

Známé také jako

  • Skokan hrabavý

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:obojživelníci
Řád:žáby
Podřád:žáby
Čeleď:skokanovití
Rod:hrabatka
Druh:hrabatka drsná

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 8 do 25 cm

Stav ohrožení

  • Neohrožen

Facebook

Hrabatka drsná

Hrabatka drsná
(Pyxicephalus adspersus)

Popis zvířete

Hrabatka drsná (Pyxicephalus adspersus) je velká africká žába.

Popis

Dosahuje velikosti 8 - 25 cm.

Způsob života

Obývá savany, kde může být zahrabána i několik let. Aby vylezla, musí silně pršet, přes suché období se pod zemí ukrývá v kokonu. Živí se žábami, hmyzem a jinými bezobratlými živočichy. Samec je větší než samice. Během období rozmnožování naroste samci pár zubů na dolní čelisti, které používá při bojích o teritorium. Po spáření v kalužích samec hlídá vajíčka a pulce. Když pulci vyrostou, vyhrabe jim cestu do větších vodních nádrží, aby se tam mohli dále vyvíjet.

Výskyt

Střední a jižní Afrika.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění