AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Hraboš polní
  • Latinský název
  • Microtus arvalis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:hlodavci
Čeleď:myšovití
Rod:hraboš
Druh:hraboš polní

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 8 do 12 cm
  • Délka ocasu:
  • 3 cm
  • Hmotnost:
  • 50 g

Biologická data

  • Počet mláďat:
  • 3 - 10

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Hraboš polní

Hraboš polní
(Microtus arvalis)

Popis zvířete

Hraboš polní (Microtus arvalis) je jeden z nejhojnějších hlodavců v České republice.

Vzhled

- Velikost je přibližně mezi 8 až 12 centimetry, ocas je dlouhý až 3 centimetry
- Samec bývá větší než samice a dosahuje váhy až 50 gramů.
- Od myši se liší hlavně krátkým ocasem, robustnější stavbou těla a zaobleným čenichem.
- Hraboš má malé a poměrně skryté ušní boltce.
- Srst zbarvena od hnědé až po šedou, břišní strana bývá světlejší.

Rozšíření

Vyskytuje se v kontinentální Evropě kromě Skandinávie, v Rusku a na Blízkém Východě, je to typický obyvatel travnatých stepí, luk a polí. Je to původně nížinný druh, ale proniká už i vysoko do hor.

Život

Hraboši žijí v norách (v hloubce 30–50 cm), které tvoří složitý komplex. Většinou se nevyskytují sami, ale ve větších koloniích. Je to býložravec. Živí se hlavně zelenými částmi rostlin a kůrou stromů.

Samice vyvádí mláďata (nejčastěji 3 až 10) třikrát až sedmkrát ročně po zhruba dvacetidenní březosti a stejnou dobu je i kojí. Pohlavní dospělosti dosahují mláďata velmi záhy (samice může být pohlavně dospělá již v 13. dni života, to znamená v době, kdy ji matka ještě kojí). Samice tudíž mohou mít mláďata už asi ve 35 dnech věku. Díky tomu se hraboši v pravidelných intervalech přemnožují a často způsobují škody zahrádkářům i zemědělcům. Dožívá se věku kolem dvou let. V těchto dobách představují poměrně snadnou kořist pro malé šelmy a dravé ptáky a stávají se součástí jejich jídelníčku. Lasičky, lišky, kočky, sovy, káně, poštolky – těm všem je hraboš polní hlavní potravou. Ale i čápi, rackové a jiní ptáci zahubí spoustu hrabošů. Když sejde sníh, vykreslí hraboší chodbičky rozvětvenou síť.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění