AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Hrdlička karolinská
  • Latinský název
  • Zenaida macroura

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:měkkozobí
Čeleď:holubovití
Rod:hrdlička
Druh:hrdlička karolinská

Váhy a míry

  • Délka:
  • 31 cm

Stav ohrožení

  • Neohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Hrdlička karolinská

Hrdlička karolinská
(Zenaida macroura)

Popis zvířete

Hrdlička karolinská (Zenaida macroura) je široce rozšířená, asi 31 cm velká severoamerická hrdlička. Hnízdí na území Spojených států. Je částečně tažná, část populace zůstává na svých hnízdištích a část na zimu přilétá na území Mexika. Obývá otevřené krajiny s rozptýleným porostem stromů, nejčastěji otevřené lesy, pastviny, parky a zahrady.

Je nenápadně zbarvena v odstínech šedé a hnědé s tmavou skvrnou na tváři a tmavými znaky na křídlech. Obě pohlaví jsou si přitom velmi podobná. Je monogamní (žije v párech), v jedné snůšce mívá dvě mláďata, o která pečují oba rodiče. Živí se téměř výlučně semeny.

Hrdlička karolinská patří k nejhojnějším a nejrozšířenějším severoamerickým ptákům. Je také významným lovným druhem, ročně takto zahyne až 20 miliónů hrdliček. Takto aktivní lov vyplývá zejména z její vysoké početnosti a rychlosti nárůstu populací, ve vhodných oblastech totiž může hnízdit až 6× ročně (obvykle však hnízdí 2× až 3× do roka).



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii