AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Hroznýš madagaskarský
  • Latinský název
  • Boa madagascariensis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:plazi
Řád:šupinatí
Podřád:hadi
Čeleď:hroznýšovití
Rod:hroznýš
Druh:hroznýš madagaskarský

Váhy a míry

  • Délka:
  • do 3 m

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 4 do 8 měsíce
  • Počet mláďat:
  • 4 - 6

Facebook

Hroznýš madagaskarský

Hroznýš madagaskarský
(Boa madagascariensis)

Popis zvířete

Hroznýš madagaskarský (Boa madagascariensis) je druh hroznýše, který, jak už název napovídá, žije na Madagaskaru. Dalším areálem jeho rozšíření je i ostrov Nosy Be. Je to nejedovatý had, který je vzácným endemitem.

Popis

Hroznýš madagaskarský je velmi barevný až dva a půl metru dlouhý had (často i více), který je podobný hroznýši královskému. Má hnědé, pískové nebo béžové zbarvení s tmavými skvrnami a černým pruhem přes oči. Břicho mívá světlejší, většinou bez skvrn.

Způsob života

Jde o mohutného hada, který svou kořist zabíjí zadušením. Loví především savce a ptáky. Mláďata jsou zvyklá žít hlavně na stromech, dospělci spíše vyhledávají lesní podrost. Preferují však suché a více otevřené lesy, kde porost není příliš hustý. Je to noční živočich a zajímavé je, že v období sucha přezimují.

Rozmnožování

Hadi se páří po skončení období sucha, samice za 4 až 8 měsíců rodí až 6 živých mláďat. Ta loví především ptáky, dospělci pak mají větší zastoupení kořisti i mezi savci.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii