AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Hulman tmavý
  • Latinský název
  • Trachypithecus obscurus

Taxonomie

Říše:živočichové
Druh:hulman tmavý

Váhy a míry

  • Délka:
  • 56 cm
  • Hmotnost:
  • od 7 do 9 kg

Facebook

Hulman tmavý

Hulman tmavý
(Trachypithecus obscurus)

Popis zvířete

Hulman tmavý (Trachypithecus obscurus) je primát z čeledi kočkodanovití. Vyskytuje se v jihovýchodní Asii (Indie, Bangladéš, Myanmar, Thajsko, Laos, Malajsie).

Je velký 56 cm. Ocas má delší než trup. Váží nanejvýš 9 kg a je neobyčejně hbitý a rychlý. Běhá po čtyřech a do dálky skáče až 10 m. Jeho mláďata jsou v mládí oranžová a později tmavnou. Hulman se vyznačuje svými bílými ,,brýlemi" kolem očí, lysým objyčejem a dlouhou zježenou srstí kolem hlavy. Hulmani se živí plody a listím. Žijí ve skupinách, které vede starý a zkušený samec. Na jednoho samce obvykle připadají dvě samice. Když se narodí mládě pečují o něj a jeho matku všechny dospělé samice a nejednou dochází ke rvačkám, když příliš horlivá „tetička"“ matce mládě uloupí.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii