AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Husa císařská
  • Latinský název
  • Anser canagicus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Druh:husa císařská

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 66 do 89 cm
  • Hmotnost:
  • od 2,7 do 3,2 kg

Stav ohrožení

  • Ohrožen
  • Populace:
  • 85000 ks

Facebook

Husa císařská

Husa císařská
(Anser canagicus)

Popis zvířete

Husa císařská obývá říční břehy severovýchodní Asie a severozápadní Severní Ameriky, zimu tráví na pobřeží Tichého oceánu a Aleutských ostrovů. Hnízdo je budováno v kotlince bez vystýlky. Po snesení prvních vajec vystýlá samice hnízdo částmi trávy a prachovým peřím. Samec na vejcích nesedí, ale na péči o potomstvo se podílí. Koncem července začnou husy přepeřovat a nejsou schopny letu čehož využívají domorodci a hromadně je vybíjí.

Husa císařská se na rozdíl od ostatních hus z velké části živí živočišnou potravou, hlavně mořskými živočichy (korýši, měkkýši, červy, garnáty). Z rostlinné potravy upřednostňují obiloviny.

Tato husa je s necelými 85 tisíci jedinci téměř ohroženým druhem.

V kterých českých ZOO je k vidění