AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Husa polní
  • Latinský název
  • Anser fabalis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Rod:husa
Druh:husa polní

Facebook

Husa polní

Husa polní
(Anser fabalis)

Popis zvířete

Husa polní (Anser fabalis) je větším druhem husy z řádu vrubozobých. Od husy velké se liší celkově tmavším zbarvením, absencí světle šedých křídelních krovek a zbarvením zobáku, který je tmavý s různě širokým oranžovým pruhem. Hnízdí na rašeliništích, mokřadech a jezírkách v odlehlé tajze (ssp. fabalis) nebo vlhké tundře (ssp. rossicus). Obě populace zimují z západní a střední Evropě, naším územím především protahují.

Taxonomie

Některým z poddruhů husy polní je v současnosti přiznáván status samostatného druhu. Americká ornitologická unie uznala jako samostatný druh husu tundrovou (anglicky Tundra Goose) (Anser serrirostris Swinhoe, 1871). Od vlastní husy polní se liší morfologicky (velikost, proporce, zbarvení), etologicky (hlas, průběh aktivity) a samostatnými zimovišti. Dříve zmiňované hybridní zóny ve skutečnosti neexistují.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění