AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Husa sněžní
  • Latinský název
  • Chen caerulescens

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Rod:husa
Druh:husa sněžní

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • od 65 do 75 cm
  • Hmotnost:
  • od 2,4 do 3,4 kg

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Husa sněžní

Husa sněžní
(Chen caerulescens)

Popis zvířete

Husa sněžní (Chen caerulescens) je severoamerický druh husy. Zařazení do systému je u ní v současné době sporné, ačkoli bývá totiž obvykle nově řazena do rodu ''Chen'', někteří autoři se stále přiklání k původnímu řazení do rodu ''Anser'' a uvádí ji tak pod latinským názvem ''Anser caerulescens''.

Popis

Husa sněžní se vyskytuje ve dvou poddruzích, které se viditelně liší ve velikosti, průměrně však dorůstá 65 - 75 cm a dosahuje hmotnosti mezi 2,4 - 3,4 kg. Tvoří dvě barevné formy, které se často vzájemně kříží: světlou, kdy je celá sněhově bílá s tmavými letkami a tzv. modrošedou, kdy na jejím těle převládá modrošedé zbarvení. Formy jsou tak odlišné, že byly v minulosti považována za odlišné druhy.

Rozšíření

Hnízdí v tundrách v Grónsku, Kanadě, Aljašce a v severovýchodním cípu Sibiře. Je tažná se zimovišti v teplejších oblastech Spojených států a v Mexiku. Jako vzácný tulák se objevuje i v Evropě, velká část zde volně žijících hus sněžních má však původ v jedincích uprchlých ze zajetí. Během první poloviny 20. století byla její populace na viditelném poklesu, dnes je však již opět stabilizována.

Chování

Jedná se o společenský druh, který hnízdí, táhne a přes zimu se zdržuje v hejnech. Ve věku dvou let si začínají husy sněžné hledat partnery, ale hnízdit obvykle nezačínají před dosažením věku 3 let. Samice jsou přitom vysoce filopatrické, což znamená, že se během hnízdního období pravidelně vrací na místo, kde se sami vylíhly.

Hnízdit začíná obvykle na konci května a v průběhu několika prvních dnů v červnu, v závislosti na sněhových podmínkách. Místo pro hnízdění vybírá samice, která se následně podílí i na budování samotného hnízda. V konečném stádiu jej tvoří důlek důkladně vystlaný rostlinným materiálem a peřím. Snůška čítá 3 - 5 vajec, na kterých sedí samotná samice po dobu 22 - 25 dnů. Vejce i malá mláďata bývají velmi oblíbenou kořistí polárních šelem, jako jsou lišky či chaluhy, rodiče však vždy své hnízdo urputně brání. Po 42 - 50 dnech jsou mláďata již schopna letu, ale až do období, kdy se začínají rozmnožovat zůstávají se svými rodiči.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění