AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Husice australská
  • Latinský název
  • Tadorna tadornoides

Známé také jako

  • husice pestrá

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Druh:husice australská

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 56 do 72 cm
  • Hmotnost:
  • 1,5 kg

Facebook

Husice australská

Husice australská
(Tadorna tadornoides)

Popis zvířete

Husice australská obývá jihozápadní a jihovýchodní Austrálii a Tasmánský ostrov. Vyskytuje se u mělkých sladkovodních a poloslaných jezer, obklopených rozptýlenými stromy.

Samec i samice jsou zbarveni stejně, pouze samice má u kořene zobáku bílý pásek. Zimuje na velkých vodních plochách, u ústí řek nebo podél chráněného mořského pobřeží, na sever od hnízdních oblastí. Hnízda si ptáci staví v dutinách stromů, na útesech i na zemi.

Husice australská se živí rostlinou i živočišnou potravou (vodní rostliny, vodní hmyz, bezobratlí).

V kterých českých ZOO je k vidění