AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Hutia-konga
  • Latinský název
  • Capromys pilorides

Známé také jako

  • hutia kubánská
  • hutia stromová
  • stromová nutrie

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:hlodavci
Podřád:dikobrazočelistní
Čeleď:hutiovití
Rod:hutia
Druh:hutia-konga

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 30 do 60 cm
  • Délka ocasu:
  • od 15 do 30 cm
  • Hmotnost:
  • od 4 do 9 kg

Facebook

Hutia-konga

Hutia-konga
(Capromys pilorides)

Popis zvířete

Hutia-konga, též hutia kubánská nebo hutia stromová (Capromys pilorides), označovaná také jako „stromová nutrie“ je středně velký hlodavec, který žije na ostrově Kuba.

Popis

Hutia-konga je největší ze všech druhů hutií. Je to zavalitý hlodavec s krátkýma nohama, osrstěným silným ocasem a tupým čenichem, který vzdáleně připomíná nutrii. Oči i uši jsou malé. Dlouhá srst je hrubší, ale velmi hustá, na hřbetě světlejší než na břiše. Existuje mnoho barevných odstínů od černé, šedé a hnědé až k nažloutlému nebo zrzavému zbarvení. Kožešina hutie je velmi ceněna.

Rozšíření a stanoviště

Hutia-konga je endemitem Kubánských ostrovů, žije na hlavním ostrově a několika dalších blízkých ostrovech (Isla de la Juventud, Archipiélago de Sabana aj.) Severní populace se stahuje do mokřadů a mangrovových porostů, kde žije převážně ve větvích stromů. Jinde žijí hutie převážně na zemi a obývají širokou škálu biotopů, mlžné lesy kubánských hor, opadavé lesy i polopouštní oblasti při pobřeží.

Biologie

Hutia-konga je aktivní ve dne, v noci odpočívají v dutinách stromů nebo v úkrytech mezi kořeny a kameny. Žije v párech nebo malých skupinách. Je všežravec a potravu si hledá převážně na zemi, přestože výborně šplhá a dovede se dostat k jídlu i vysoko v korunách stromů. Živí se listy, pupeny i mladými větvičkami, také plody, kůrou a bezobratlými nebo drobnými obratlovci.

Páří se celoročně, samice je březí 110-140 dní a rodí nejčastěji dvě mláďata, která jsou dobře vyvinutá a brzy po narození dovedou běhat a začínají šplhat. Přesto jsou však odstavena až v 5 měsících věku. Mladé hutie pohlavně dospívají v 10 měsících, v zajetí se pak mohou dožít až 11 let.

Ohrožení

V důsledku kácení lesů a lovu pro chutné maso početní stavy hutie stromové klesají. Na rozdíl od ostatních druhů hutií však není ohrožena vyhynutím, její populace je ohrožena jen na východě ostrova, jinde jsou stále dostatečně hojné na to, aby byly považovány za škůdce.

Kam do ZOO

V Česku chovají hutie tři zoologické zahrady:

- ZOO Děčín
- ZOO Plzeň
- ZOO Praha



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění
Podobná zvířata: