AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Hyena čabraková
  • Latinský název
  • Parahyaena brunnea

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:hyenovití
Rod:hyena
Druh:hyena čabraková

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • od 65 do 85 cm
  • Délka:
  • od 110 do 130 cm
  • Délka ocasu:
  • od 20 do 25 cm
  • Hmotnost:
  • od 35 do 50 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 84 do 97 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1 - 5
  • Délka života:
  • 13 let

Facebook

Hyena čabraková

Hyena čabraková
(Parahyaena brunnea)

Popis zvířete

Hyena čabraková (Parahyaena brunnea) je druh hyeny žijící v jižní Africe.

Synonyma

- Hyaena brunnea

Popis

Hyena čabraková je značně menší než známější hyena skvrnitá a blízce připomíná spíše hyenu žíhanou. Samci jsou větší než samice. Stavbou těla se nijak výrazně nevymykají ostatním hyenovitým – končetiny jsou tenké, pánevní jsou kratší než hrudní, mají proto typickou spadající záď. Čelisti jsou krátké a široké, velké uši vysoko posazené. Nápadným znakem je dlouhá hrubá po obou stranách splývající hřbetní hříva, která je tvořena černohnědými, až 25 cm dlouhými chlupy. V rozčilení se hříva vztyčuje. Srst je celkem jednotvárně hnědá, na končetinách je však patrné žíhání.

Rozšíření a stanoviště

Hyena čabraková je rozšířena v jižní Africe, zvláště v poušti Kalahari a Namib. Obývá mořské pobřeží, stromovou i travnatou savanu a také polopouště.

Biologie

Podobně jako hyena skvrnitá i hyena čabraková žije v klanech, které však nejsou tak organizované ani uzavřené a jednotliví členové mohou volně přicházet i odcházet. Klany obvykle sestávají z dominantního samce, několika podřízených samců, samic a mláďat, celkem až 15 zvířat. Společně obhajují teritorium, ale potravu si shánějí každý sám.

Hyena čabraková je mrchožrout, živí se skutečně hlavně zdechlinami, na pobřeží hledá i ryby nebo korýše, živí se také hmyzem, vejci, loví ptáky a malé savce. Zvláště v období sucha nepohrdne ani ovocem a kořínky. Nalezenou potravu si ukrývají podobně jako lišky.

Pářit se mohou celoročně. Březost trvá 84–97 dní, samice rodí ve společném doupěti v teritoriu klanu. Na svět přichází 1 až 5 mláďat, která mohou pít od kterékoliv laktující samice. Maso začínají pojídat ve 12 týdnech, ale odstavena jsou až po roce. Pohlavní dospělost nastupuje ve 2-3 letech. Mladé samice obvykle zůstávají, zatímco samci klan opouštějí. V zajetí se dožívají až 13 let.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění