AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Hyena skvrnitá
  • Latinský název
  • Crocuta crocuta

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:hyenovití
Rod:hyena
Druh:hyena skvrnitá

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 95 do 166 cm
  • Hmotnost:
  • od 40 do 86 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 99 do 130 dnů
  • Počet mláďat:
  • 1 - 3

Facebook

Hyena skvrnitá

Hyena skvrnitá
(Crocuta crocuta)

Popis zvířete

Hyena skvrnitá (Crocuta crocuta) je středně velký druh masožravé šelmy žijící v Africe.

Popis

- Délka: 95-166 cm
- Hmotnost: 40-86 kg
- Zbarveni: převážně žluté a po hřbetě,hrudi a celém trupu, jsou vidět černé tečky.

Areál rozšíření

Obývá hlavně savany a polopouště Afriky.

Způsob života

Za nocí se ozývá daleko slyšitelným jakoby chechtavým hlasem. Tak si zvukem označuje revír. Žije v párech nebo tlupách až o 30 zvířatech vedených dominantní samicí. Smečka uloví i velké kopytníky, jakými jsou třeba zebry. Někdy tlupa přepadne i stáda domácích zvířat. Dokonce zraní i lva, nebo jej odežene od kořisti (má se za to, že při poměru hyen ku lvicím 3:1 je rovnováha sil, při vyšším počtu hyen lvice zpravidla ustupují). Hyena většinou odežene od kořisti i levharta. Troufá si i na lov lvích a výjimečně i sloních mláďat. Rovněž sama vyhledává mršiny. Svým mohutným chrupem rozdrtí i silné kosti. Přes den obvykle přebývá v norách, které si sama vyhrabává, občas i v jeskyních. Mláďata se rodí značně vyvinutá a s otevřenýma očima. Při narození dvojčat stejného pohlaví si jdou mláďata reflexně doslova po krku.

Hyena skvrnitá patří mezi úspěšné sprintery. Na kratší vzdálenosti dokáže běžet rychlostí až 64 km v hodině. Je ale na rozdíl od kočkovitých šelem i velmi vytrvalým běžcem - tomu odpovídá i velikost jejího srdce, které je 2x větší, než srdce lva.

Rozmnožování

Březost trvá 99-130 dnů a samice rodí obvykle 1-3 mláďata.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění