AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Hyena žíhaná
  • Latinský název
  • Hyaena hyaena

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:hyenovití
Rod:hyena
Druh:hyena žíhaná

Váhy a míry

  • Délka:
  • 110 cm
  • Délka ocasu:
  • 20 cm
  • Hmotnost:
  • 40 kg

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Hyena žíhaná

Hyena žíhaná
(Hyaena hyaena)

Popis zvířete

Hyena žíhaná (Hyaena hyaena) je jediným druhem hyeny, která se kromě Afriky vyskytuje také v Asii. Obývá rozsáhlé území stepí a polopouští od Senegalu po Indii a od Tanzánie po Turkmenistán. Preferuje otevřenou krajinu stepí a savan, lesnatým územím a pouštím se vyhýbá.

Popis

Hyena žíhaná je štíhlé, vysokonohé zvíře, připomínající postavou psa. Dorůstá délky asi 110 cm a dalších 20 cm připadá na huňatý ocas. Je poměrně štíhle stavěná, takže váží pouze 40-45 kg, díky vstyčitelné hřívě na šíji a krku ale vypadá mohutnější. Hrubá, poměrně řídká srst má pískovoě žlutou až šedou barvu, s několika vertikálními černými pruhy na bocích. Pruhované mohou být také nohy. Hlava není tak neforemná jako u hyeny skvrnité, vypadá spíše jako psí. Nápadné jsou dlouhé, velmi pohyblivé, téměř lysé boltce a výrazné hnědé oči.

Rozšíření

Hyena žíhaná obývá severní, severovýchodní a západní Afriku, kromě Sahary a pralesních oblastí, dále Blízký a Střední východ, Kavkaz, Arabský poloostrov a většinu území Indie. Její rozšíření je na většině území mozaikovité až roztroušené, na mnoha místech byla lidmi vyhubena jako údajný škůdce.

Prostředí

Preferuje suché stepi, savany nebo horské oblasti, v oblastech, kde není pronásledována, se zdržuje i v okolí měst a vesnic, kde se živí odpadky nebo drobnými domácími zvířaty.

Chování

Hyena žíhaná je výrazně noční zvíře. Na rozdíl od hyeny skvrnité se jedná o samotářský druh, žije nanejvýš v párech nebo rodinných skupinách. Dvojice nebo samostatná zvířata obývají rozsáhlá teritoria o rozloze asi 50 km čtverečních. V pouštích jsou teritoria větší než v oblastech savan a hor. Zvířata si hranice teritoria značkují výměšky pachových žláz. Den přespávají hyeny v norách nebo jeskyních. Často využívají opuštěné nory hrabáčů, prasat bradavičnatých nebo dikobrazů, ale dokáží si vyhrabat samy noru hlubokou až 20 metrů.

Rozmnožování

Období rozmnožování spadá do období pozimu a zimy. Od listopadu do února samci vyhledávají samice a páří se s nimi. Po březosti, která trvá 90 dní vrhá samice 3-5 mláďat, která se rodí slepá, porostlá jemnou stříbřitou srstí. První týdny života tráví v podzemní noře. Mláďata hyeny žíhané lze velmi snadno ochočit.

Potrava

Hyena žíhaná je všežravec. Loví hmyz a menší obratlovce, včetně suchozemských želv a dikobrazů. Také sbírá plody a jiné rostliny. Také často konzumuje mršiny nebo dožírá zbytky potravy po jiných šelmách, jako jsou v Africe gepardi a lvi, v Asii vlci. Žeru všechny druhy masa, kromě supího. Mohou škodit na domácí drůbeži, jehňatech i ovoci.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii