AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Hýl rudý
  • Latinský název
  • Carpodacus erythrinus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:pěvci
Čeleď:pěnkavovití
Rod:hýl
Druh:hýl rudý

Facebook

Hýl rudý

Hýl rudý
(Carpodacus erythrinus)

Popis zvířete

Hýl rudý (Carpodacus erythrinus) je středně velký druh pěvce z čeledi pěnkavovitých. Plně dospělí samci mají červenou hlavu a hruď, mladší samci a samice jsou nenápadně hnědošedě zbarvení, s krátkým a silným zobákem. Hnízdí v listnatých křovinách a hustě zarostlých místech, zimuje v Indii.

Hnízdění v Česku

Hnízdění v České republice bylo poprvé prokázáno v roce 1962 u Tovačova, zvláště po roce 1970 došlo ke značnému rozšíření lokalit a nárůstu počtu hnízdících ptáků. V současné době hnízdí ve všech pohraničních pohořích a na Českomoravské vysočině, v nižších polohách hnízdí především na Ostravsku; celková populace je odhadována na 1300-2000 párů



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii