AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Hyrare
  • Latinský název
  • Eira barbara

Známé také jako

  • tayra
  • eira
  • kuna brazilská

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Třída:savci
Řád:šelmy
Čeleď:lasicovití
Rod:kuna
Druh:hyrare

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 60 do 70 cm
  • Délka ocasu:
  • od 35 do 45 cm
  • Hmotnost:
  • od 4 do 5 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • od 63 do 70 dnů
  • Počet mláďat:
  • 2 - 3
  • Délka života:
  • 18 let

Facebook

Hyrare

Hyrare
(Eira barbara)

Popis zvířete

Hyrare, též tayra, eira nebo kuna brazilská (Eira barbara) je jihoamerická lasicovitá šelma podobná našim kunám.

Popis

Hyrare se podobá evropským kunám z rodu Martes, je to štíhlá šelmička s krátkýma nohama, a dlouhým huňatým ocasem. Malé, kulaté uši jsou širší než delší a jsou posazené po stranách hlavy. Končetiny jsou opatřené dlouhými, silnými drápy. Srst je nejčastěji černá nebo tmavě hnědá, hlava bývá světlejší. Častá je bílá náprsenka.

Rozšíření a stanoviště

Je rozšířená v neotropické oblasti, obývá Střední a Jižní Ameriku od Mexika až do Bolívie a severní oblasti Argentiny. Kromě kontinentu se vyskytuje také na ostrově Trinidad.

Není vázána na určitý biotop, obývá tropické opadavé i stálezelené lesy, křoviny, plantáže nebo i travnaté pláně. Vyskytuje se v nížinách i v horách až do výšky 2000-2400 m n. m.

Biologie

Hyrare je zvíře s denní aktivitou, obvykle žije samotářsky nebo v párech. Byly však pozorovány i malé skupiny čítající 3-4 jedince. Žije na zemi i ve větvích stromů, výborně šplhá i plave. Také skvěle skáče a dokáže skákat i ze stromu na strom. Jako všechny lasicovité šelmy je značně přizpůsobivá a doupě si buduje jak ve stromových dutinách, tak v hustém podrostu nebo ve skalní puklině.

Kuna brazilská je všežravý oportunista, na zemi i ve větvích stromů loví hlodavce koro, aguti, drápkaté opičky, plazy (dokonce i leguány), bezobratlé a tento jídelníček si ve velkém množství zpestřuje ovocem. Má-li příležitost, pojídá také včelí plástve.

O rozmnožování hyrare toho není příliš známo. Březost trvá asi 63-70 dní, v jednom vrhu je 2-3 slepých mláďat, která jsou kojena 2-3 měsíce. V zajetí může hyrare žít až 18 let.

Ohrožení

Hyrare je přizpůsobivá šelma, která je schopná žít i v blízkosti lidských sídel. Až na určité oblasti, zvláště v Mexiku, proto není ohrožena. Snadno se ochočí a místní lidé ji v minulosti chovali, aby lovila škodlivé hlodavce.

Poddruhy

- Eira barbara barbara (severní Argentina, Paraguay, Bolívie, střední část Brazílie)

- Eira barbara biologiae (Kostarika, Panama)

- Eira barbara inserta (Guatemala, Kostarika)

- Eira barbara madeirensis (západní Ekvádor, severní část Brazílie)

- Eira barbara peruana (Andy)

- Eira barbara poliocephala (Guyana, Venezuela, Brazílie)

- Eira barbara senex (Střední Mexiko až severní část Hondurasu) - je klasifikován jako zranitelný

- Eira barbara senilis (severní Ekvádor)

- Eira barbara sinuensis (Kolumbie a Venezuela)



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění