AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ibis bílý
  • Latinský název
  • Eudocimus albus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:brodiví
Čeleď:ibisovití
Rod:ibis
Druh:ibis bílý

Váhy a míry

  • Délka:
  • 65 cm
  • Rozpětí křídel:
  • 95 cm

Facebook

Ibis bílý

Ibis bílý
(Eudocimus albus)

Popis zvířete

Ibis bílý (Eudocimus albus) je brodivý pták z čeledi ibisovitých.

Dorůstá 65 cm a v rozpětí křídel měří 95 cm. Je celý bílý s výjimkou černých konců křídel (viditelných pouze za letu) a dlouhého červeného zobáku, končetin a neopeřeného, červeně zbarveného obličeje. Obě pohlaví se přitom mezi sebou zbarvením nijak neliší, mladí ptáci jsou však od dospělců snadno odlišitelní díky svému hnědému zbarvení.

Vyskytuje se zejména v bažinatých mokřinách, místy se však stal i hojným obyvatelem městských parků. Živí se zejména rybami, obojživelníky a jinými vodními živočichy, také hmyzem a malými plazy. Na stromech nebo keřích buduje jednochuché ploché hnízdo z větví, do kterého samice následně klade 2-5 vajec. Je monogamní a koloniální a obvykle hnízdí ve smíšených skupinách s jinými druhy brodivých ptáků.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění