AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ibis šedokřídlý
  • Latinský název
  • Theristicus melanopis

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:brodiví
Čeleď:ibisovití
Rod:ibis
Druh:ibis šedokřídlý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 71 do 76 cm
  • Hmotnost:
  • 1,5 kg

Biologická data

  • Délka života:
  • do 35 roky

Facebook

Ibis šedokřídlý

Ibis šedokřídlý
(Theristicus melanopis)

Popis zvířete

Ibis šedokřídlý (Theristicus melanopis) se vyskytuje v Argentině, Bolivii, Chile, Ekvádoru a Peru. Obývá pastviny a mokřady, zemědělskou krajinu ale zdržuje se také v blízkosti řek a jezer.

Vyskytuje se ve dvou formách - severní a jižní. Severní najdeme ve vyšších polohách andského podhůří, jižní forma žije v nižších polohách. Během zimního období migruje jižní forma do pamp v Argentině, severní forma je stálá. Patří mezi společensky žijící ptáky, nejčastěji tvoří hejna čítající 12 ptáků.

Ibisi jsou ptáci střední velikosti s delšíma nohama, dlouhým krkem a dlouhým zobákem zahnutým dolů; křídla jsou široká a dlouhá, ocas krátký. Jejich let je rychlý s krkem nataženým vpřed. Typické je, že u všech druhů jsou na hlavě lysá místa nebo kožovité záhyby. Obě pohlaví jsou stejně zbarvena, přičemž samci bývají větší.

Ibis šedokřídlý je svým vzhledem hodně podobný příbuznému ibisu bělokřídlému. Záda a křídla jsou zbarvena šedě, krk a hlava jsou hnědé, nohy jsou červené a zobák šedý. Mladí jedinci jsou odlišitelní dle tmavých pruhů na krku.

Potravu hledají na zemi, na jejich jídelníčku najdeme různé červy, hmyz, žáby, hlodavci a měkkýši.

Rozmnožování

Samice snáší 2 - 3 vejce. Hnízdí v období od září do března. Podobně jako ostatní druhy ibisů vytváří v období hnízdění velké kolonie, obsahující až 50 párů. Ke stavbě velkého hnízda používají suché větve, trávu a rákosí.

V kterých českých ZOO je k vidění