AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Ibis žlutokrký
  • Latinský název
  • Threskiornis spinicollis

Známé také jako

  • ibis slámokrký
  • ibis žlutohrdlý

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:brodiví
Čeleď:ibisovití
Rod:ibis
Druh:ibis žlutokrký

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 59 do 76 cm
  • Rozpětí křídel:
  • od 100 do 120 cm
  • Hmotnost:
  • od 1,1 do 1,5 kg

Facebook

Ibis žlutokrký

Ibis žlutokrký
(Threskiornis spinicollis)

Popis zvířete

Ibis žlutokrký (Threskiornis spinicollis) se vyskytuje v Austrálii, na Novém Zélandu a v Tasmánii. Obývá pole, louky, mokřady i okolí velkých měst.

Dříve byl nazýván ibisem slámokrkým a to podle zvláštních per, která pokrývají jeho krk a hruď a na první pohled připomínají slámu. Zbytek těla je zbarven černo - bíle.

Ibis žlutokrký je extrémně toulavý, neustále vyhledává vhodná místa s dostatkem potravy. V mělkých vodách vyhledává nejrůznější drobné živočichy - vodní hmyz, měkkýše, žáby. Na souši nepohrdne kobylkami, cvrčky či sarančaty či menšími obratlovci, ještěrkami a hady.

Rozmnožování

Délka inkubace je 24 - 25 dní. Samice snáší 2 - 6 vajec, mláďata jsou pak odchovávána 35 dnů. Ibisi žlutokrcí vytvářejí v období hnízdění velké kolonie, často společně s ibisem australským. Hnízda si staví na vodní hladině, jako stavební materiál používají nejčastěji rákosí a jiné vodní rostliny. Často jsou hnízda v kolonii spojena v jednu velkou plošinu a jsou využívána po řadu let. Na stavbě hnízda, sezení na vejcích i na péči o mláďata se podílí oba rodiče.

V kterých českých ZOO je k vidění