AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Jelen sika
  • Latinský název
  • Cervus nippon

Známé také jako

  • jelen sika
  • sika skvrnitá
  • sika východní

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Řád:sudokopytníci
Čeleď:jelenovití
Druh:jelen sika

Váhy a míry

  • Výška v kohoutku:
  • 120 cm
  • Hmotnost:
  • 100 kg

Facebook

Jelen sika

Jelen sika
(Cervus nippon)

Poddruhy Popis zvířete

Jelen sika, někdy jen sika (Cervus nippon) je savec z řádu sudokopytníků, čeledě jelenovitých, který byl na přelomu 19. a 20. století uměle vysazen i Čechách. Pochází z dálného východu asijského kontinentu z Mandžuska, Japonska, Thajska, Vietnamu, Koreje a z východního Ruska.

Poddruhy

Zoologové rozlišují celkem 14 různých poddruhů. Mezi nejznámější poddruhy patří:

- Jelen sika japonský (Cervus nippon nippon)
- Jelen sika Dybowského (Cervus nippon hortulorum)
- Jelen sika vitenamský (Cervus nippon pseudaxis)
- Jelen sika thajský (Cervus nippon taioanus)

Všechny poddruhy je možné vzájemně křížit.

Rozšíření v Čechách

Na přelomu 19. a 20. století začal být v Čechách uměle chován jelen sika japonský a jelen sika Dybowského v oborách na Plzeňsku. Nejprve se jednalo pouze o menší skupinky chované v oborách. Od 40. let se díky tehdejším válečným událostem (poškození oplocení obor) objevil i ve volné přírodě. Ze své původní vlasti se poměrně dobře adaptoval na středoevropské životní podmínky. Vyskytuje se ponejvice v jihozápadních Čechách a je chován v některých českých zoologických zahradách.

Oproti našemu jelenu lesnímu je výrazně menší a méně hmotný. Dospělý samec v kohoutku dosahuje maximálně 120 centimetrů, tělesná hmotnost dosahuje obvykle maximálně do 100 kilogramů. Obě pohlaví mají v letním období po těle výrazné bílé skvrny na hnědém podkladu, paroží u samců je jednodušší, mívá obvykle maximálně 8 výsad. V přírodě se obvykle vyskytuje v menších skupinkách, nejčastěji jeden samec a několik laní s kolouchy. Říje probíhá od září do října.

Lov

Jeho lov je prováděn podle platných právních norem, v současné době na podkladě vyhlášky 245/2002 Sb. Ministerstva zemědělství ze dne 7. června 2002, §. 1 písmeno n), která stanovuje dobu jeho lovu od 1.8. do 31.12. kalendářního roku s výjimkou celoročního odchytu v oboře při překročení normovaných stavů.

Ekolologické hledisko ČR

Z hlediska vědecké ekologie se ve volné přírodě v České republice jedná o nepůvodní inrodukovaný druh, který je substituentem jiných u nás původních savců z čeledi jelenovitých, zejména pak jelena lesního.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění