AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kachna růžovohlavá
  • Latinský název
  • Netta caryophyllacea

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:praví ptáci
Nadrád:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Rod:kachna
Druh:kachna růžovohlavá

Stav ohrožení

  • Vyhynulý

Facebook

Kachna růžovohlavá

Kachna růžovohlavá
(Netta caryophyllacea)

Popis zvířete

Kachna růžovohlavá (Netta caryophyllacea, dříve Rhodonessa caryophyllacea) je velká kachna patřící do skupiny poláků. Dříve žila v mokřadech Indie, Bangladéše a Myanmaru, vzácně také v Nepálu. Vždy byla považována za vzácnou, v přírodě byla naposledy pozorována v roce 1949, ve stejné době vymizela i ze zajetí. Pozdější "pozorování" tohoto druhu se ve skutečnosti vztahovala k zrzohlávce rudozobé (Netta rufina). Výsledkem pátrání v Myanmaru v dubnu 2003 až prosinci 2006 bylo jedno možné pozorování (2004) a tři důvěryhodné záznamy od místních rybářů. Následné pátrání na základě těchto údajů (v lednu 2008) nebylo úspěšné.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii