AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kachnice kaštanová
  • Latinský název
  • Oxyura jamaicensis

Známé také jako

  • kachnice americká

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Druh:kachnice kaštanová

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 35 do 43 cm
  • Hmotnost:
  • od 500 do 815 g

Facebook

Kachnice kaštanová

Kachnice kaštanová
(Oxyura jamaicensis)

Popis zvířete

Kachnice kaštanová obývá ve více poddruzích oblast od jihozápadu Kanady přes západ USA, Střední Ameriku a Karibik až po Kolumbii. Mimo nejjižnější oblasti jsou severoamerické populace tažné, zimují při jižním a jihovýchodním pobřeží USA.

Druh byl v minulosti úspěšně introdukován ve Velké Británii, kde se vytvořila volně žijící populace. Britští ptáci se zatoulávají do většiny Evropy, u nás jsou vzácně pozorováni od roku 1989.

Kachnice kaštanová se živí jak jak rostlinami a jejich semeny, tak i hmyzem, měkkýši a korýši.


Rozmnožování

Samice snáší 6 - 15 vajec, inkubační doba je 23-26 dní. Mladí ptáci jsou schopni letu ve věku asi 55 dní.