AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kachnička amazonská
  • Latinský název
  • Amazonetta brasiliensis

Známé také jako

  • kachna brazilská
  • kachnice malá
  • kachnička brazilská
  • kachnička rudonohá

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Podčeleď:kachny
Druh:kachnička amazonská

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 35 do 40 cm
  • Hmotnost:
  • od 350 do 600 g

Facebook

Kachnička amazonská

Kachnička amazonská
(Amazonetta brasiliensis)

Popis zvířete

Kachničky amazonské se vyskytují ve velké části Jižní Ameriky od And na východ a od severní Argentiny na sever po Venezuelu a Kolumbii. Preferují vnitrozemské čisté vodní plochy, obklopené hustou vegetací. Žijí v párech nebo skupinách do 20 jedinců. Hlavní potravou jsou kromě hmyzu i kořeny rostlin, semena a ovoce.

Vzhled

Samec má červený zobák i nohy, od samic se odlišuje také bledě šedou oblastí na tvářích a po stranách krku. Samice je světle hnědá.

Hnízdění

Hnízda si staví z rostlin nakupených na rákosových pahorcích, obklopených vodou. Kachničky využívají také dutiny stromů nebo opuštěná hnízda na stromech a ve skalách.

V kterých českých ZOO je k vidění