AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kachnička pestrá
  • Latinský název
  • Nettapus auritus

Známé také jako

  • kačenka běloboká
  • kačenka pestrá

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Druh:kachnička pestrá

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 28 do 33 cm
  • Hmotnost:
  • od 260 do 285 g

Facebook

Kachnička pestrá

Kachnička pestrá
(Nettapus auritus)

Popis zvířete

Kachnička pestrá (Nettapus auritus) se vyskytuje na území Afriky na jih od Senegalu a Etiopie a na Madagaskaru. Rozšíření je závislé na momentálním stavu vody. Potravu tvoří převážně vodní rostliny a jejich semena.

Hnízdí celoročně ve stromových dutinách. Snáší 5-9 (12) vajec, délka inkubace je 23-26 dní. Mláďata se osamostatňují kolem 55 dne života.