AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kachnička šedoboká
  • Latinský název
  • Callonetta leucophrys

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Rod:kachnička
Druh:kachnička šedoboká

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 35 do 38 cm
  • Hmotnost:
  • od 190 do 360 g

Facebook

Kachnička šedoboká

Kachnička šedoboká
(Callonetta leucophrys)

Popis zvířete

Charakteristika:

Kachnička šedoboká patří do skupiny plovavých kachen. Patří mezi nejmenší kachny, její váha je mezi 20 – 35 dkg, délka 35 až 38 cm a rozpětí křídel 60 cm. V přírodě můžete obdivovat jejich rychlý a obratný let, což je dáno jejich přírodním životem v hustých lesích. Také jejich nohy s plovacími blánami jim umožňují rychlý pohyb po i pod hladinou, a to hlavně při úniku před predátory. Kačer kachničky šedoboké je narozdíl od jiných kachen zbarven celoročně, což mu dodává na atraktivitě, protože i v době, kdy jsou ostatní kačeři "rozpelichaní" a jsou snadno zaměnitelní s kachnami, je středem pozornosti.

Prostředí a stanoviště:

Žijí hlavně v prostředí tropických bažinatých lesů, ve vlhkých oblastech hustě zalesněných ploch, ale i na odloučených malých vodních plochách a říčkách.

Způsob života:

Vytvářejí páry, jejich svazky jsou poměrně pevné. Hlas samic připomíná kočičí mňoukání, samci se ozývají protáhlým "peewoo".

Způsob obživy:

Na jejím jídleníčku najdeme nejrůznější rostlinnou potravu.

V kterých českých ZOO je k vidění