AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kačka strakatá
  • Latinský název
  • Histrionicus histrionicus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Druh:kačka strakatá

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 38 do 45 cm
  • Hmotnost:
  • od 526 do 675 g

Facebook

Kačka strakatá

Kačka strakatá
(Histrionicus histrionicus)

Popis zvířete

Kačka strakatá (Histrionicus histrionicus), známá také jako harlekýnová kachna, je malé druh zvířete náležící do řádu vrubozobých a čeledi kachnovitých. Typickým znakem tohoto druhu je jeho výrazné, pestrobarevné zbarvení peří, které je nejvýraznější u samců. Samci mají převážně tmavě modré peří doplněné o bílé, černé a rezavé skvrny a pruhy, které vytvářejí dojem strakatosti, odkud pochází také její název. Samice jsou naopak nenápadné, mají jednotvárně hnědé zbarvení s bílými skvrnami na bocích a krku.

Kačka strakatá je se svými 33-50 cm a hmotnosti mezi 500-700 g menším druhem kachny. Vyznačuje se krátkým, silným tělem, krátkým krkem a důrazným zobákem, který je u samců žlutý a u samic tmavě šedý.

Tento druh je rozšířený převážně v chladnějších oblastech severní polokoule, konkrétně v severní Americe a východní Asii. Preferuje skalnaté pobřeží a rychle tekoucí řeky. Kačka strakatá je výborný plavec a potápěč, který se živí především korýši, malými rybami a vodními hmyzi.

Co se týče rozmnožování, kačka strakatá je monogamní druh. Samice kladou 5-8 vajec do hnízd umístěných vysoko ve skalách nebo stromech a sama se poté stará o výchovu mláďat. Mláďata jsou schopná letu asi po dvou měsících.

Kačka strakatá je považována za zranitelný druh, především kvůli ztrátě přirozeného prostředí a lovem. Na mnoha místech je proto pod ochranou. Je také oblíbeným exotickým zvířetem v zoologických zahradách a je známá pro své překrásné zbarvení a atraktivní vzhled.