AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kačka strakatá
  • Latinský název
  • Histrionicus histrionicus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:ptáci
Podtřída:letci
Řád:vrubozobí
Čeleď:kachnovití
Druh:kačka strakatá

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 38 do 45 cm
  • Hmotnost:
  • od 526 do 675 g

Facebook

Kačka strakatá

Kačka strakatá
(Histrionicus histrionicus)

Popis zvířete

Kačka strakatá (též kačka pestrá nebo kachna strakatá; Histrionicus histrionicus - z latinského histrio = herec) je malý druh vrubozobého ptáka a jediný žijící zástupce rodu Histrionicus.

Dorůstá 38-45 cm a váží 526-675 g, samci jsou převážně břidlicově šedí s kaštanově hnědými boky a několika bílými pruhy. Samice jsou méně výrazné, převážně šedohnědé. Obě pohlaví pak mají výraznou bílou skvrnu po stranách hlavy.

Hnízdí u chladných, rychle tekoucích toků na severozápadě a severovýchodě Severní Ameriky, Islandu, v Grónsku a východní Asii. Je tažná, zimuje převážně na skalnatých pobřežích Tichého a Atlantského oceánu a vzácně zaletuje též na území západní a střední Evropy.

Po potravě, kterou tvoří měkkýši, korýši a vodní hmyz, pátrá pod vodou. Pohlavně dospívá ve věku 2 let a je sezonně monogamní. Do hnízda, které bývá skryté v husté vegetaci, klade 5-8 vajec, na kterých sedí 27-29 dnů. Mláďata jsou pak opeřena ve věku 40-50 dnů.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii