AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Kareta obrovská
  • Latinský název
  • Chelonia mydas

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:plazi
Řád:želvy
Podřád:skrytohrdlí
Čeleď:karetovití
Rod:želva
Druh:kareta obrovská

Váhy a míry

  • Délka:
  • 150 cm
  • Hmotnost:
  • 180 kg

Biologická data

Facebook

Kareta obrovská

Kareta obrovská
(Chelonia mydas)

Popis zvířete

Kareta obrovská (Chelonia mydas) je druh velkých mořských želv, jediný druh z čeledi karetovitých.

Zahrnuje tři poddruhy
- kareta obrovská atlantská
- kareta obrovská japonská
- kareta obrovská tichomořská

Kareta obrovská obývá víceméně všechna moře v tropickém a subtropickém pásu. V dospělosti jsou jejími jedinými nepřáteli větší druhy žraloků (zejména žralok tygří) a člověk, před kterým je ovšem obvykle coby ohrožený druh chráněna – je například na seznamu Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin. Lidé jí ovšem škodí i neúmyslně, ať už skrze znečištění, nebo například při rybolovu, kdy často uvízne v síti s rybami. Želví mláďata jsou navíc ohrožována i některými zvířaty, například mořskými savci a kraby.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii