AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Klokan dama
  • Latinský název
  • Macropus eugenii

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Podtřída:vačnatci
Řád:dvojitozubci
Čeleď:klokanovití
Rod:klokan
Druh:klokan dama

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 52 do 68 cm
  • Hmotnost:
  • od 4 do 10 kg

Facebook

Klokan dama

Klokan dama
(Macropus eugenii)

Popis zvířete

Klokan dama (Macropus eugenii) je o něco větší než klokan parma, postavou a zbarvením velmi podobný.

Výskyt

Dříve byl rozšířen v početných izolovaných populacích na různých místech v jižní a jihozápadní Austrálii, mimo jiné i na různých ostrovech, na nichž částečně vyhynul. V současnosti žije již jen v jihozápadní Austrálii, na Eyreově poloostrově v jižní Austrálii a na Klokaním ostrově (Kangaroo Island), kde je hojný. Obývá oblasti s hustou vegetací, jaké vídáme v řídkých eukalyptových lesích, v pobřežních stepních formacích a v ''mallee'' (oblast suchých keřů).

Základní data

Délka klokana dama je 52 až 68 cm. Jeho hmotnost je 4 až 10 kg.

Zajímavosti

Na několika menších ostrovech u západoaustralského pobřeží se musí klokan dama téměř celý rok obejít bez sladké vody. Je podivuhodné, že tyto populace mohou uhasit svou žízeň mořskou vodou, aniž by jim uškodila. Jako většina klokanů je klokan dama soumrakovým a nočním zvířetem a opouští svůj úkryt v hustém porostu až po setmění.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii

V kterých českých ZOO je k vidění