AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Klokan obrovský
  • Latinský název
  • Macropus giganteus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Podtřída:vačnatci
Řád:dvojitozubci
Čeleď:klokanovití
Rod:klokan
Druh:klokan obrovský

Váhy a míry

  • Délka:
  • 120 cm
  • Hmotnost:
  • 65 kg

Biologická data

  • Délka březosti:
  • 36 dnů

Facebook

Klokan obrovský

Klokan obrovský
(Macropus giganteus)

Popis zvířete

Klokan obrovský (Macropus giganteus) je velký převážně šedý klokan, s délkou těla až 120 centimetrů a hmotností až 65 kilogramů.

Výskyt

V celé východní Austrálii v oblastech s více než 250 mm ročních srážek, jak v řídkých eukalyptových lesích, tak i v travnatých stepích téměř bez stromového porostu.

Zajímavosti

Je nejrozšířenějším klokanem sušších oblastí. Tvoří občas i velká stáda. Jako u ostatních velkých klokanů jsou samci mnohem větší než samice a mohou dosáhnout dvakrát či třikrát větší váhy. Občas můžeme pozorovat samce při soubojích, jak se snaží, opřeni o svalnaté ocasy, vzájemně se kopnout silnýma zadníma nohama do břicha.

Březost u klokana obrovského trvá 36 dnů. Většinou se narodí jedno mládě, které je velmi malé, holé a slepé. Pomocí drápků na předních nohách se mládě doplazí srstí matky až do vaku, kde se přisaje k prsní bradavce. Bradavka se prodlouží, její konec zduří a mláděti srostou ústní koutky, takže visí pevně na bradavce. Mládě ještě nemůže samo sát a samice mu sama několikrát za den vstříkne mléko do tlamičky. Mláďata klokana obrovského poprvé opouštějí vak asi po 11 měsících, mateřské mléko však sají až do věku 18 měsíců.

Pokud dojde k oplození dalšího vajíčka ještě během doby, kde je mládě ve vaku, nové embryo zůstává v děloze v klidu do chvíle, než předešlé mládě opustí vak.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii