AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Klokan quokka
  • Latinský název
  • Setonix brachyurus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Podtřída:vačnatci
Řád:dvojitozubci
Čeleď:klokanovití
Rod:klokan
Druh:klokan quokka

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 40 do 55 cm
  • Hmotnost:
  • od 2,7 do 4,2 kg

Stav ohrožení

  • Ohrožen

Facebook

Klokan quokka

Klokan quokka
(Setonix brachyurus)

Popis zvířete

Klokan quokka (Setonix brachyurus) je malý zavalitý klokan s nápadně mohutnou hlavou a hustým kožichem.

Výskyt

V jihovýchodní Austrálii byl původně velmi rozšířený. Později z pevniny téměř úplně vymizel, v současnosti se jeho výskyt opět rozšiřuje. Dává přednost husté vegetaci, přizpůsobil se však i sušším poměrům a otevřené krajině.

Zajímavosti

Klokan quokka je jedním z prvních klokanů, kterých si Evropané všimli. Již roku 1696 byl popsán námořníky holandského objevitele Willema de Vlamingha na ostrově Rottnest nedaleko západní Austrálie jako jakási krysa velikosti kočky domácí.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii