AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Klokan rezavý
  • Latinský název
  • Petrogale concinna

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Podtřída:vačnatci
Řád:dvojitozubci
Čeleď:klokanovití
Rod:klokan
Druh:klokan rezavý

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 29 do 35 cm
  • Délka ocasu:
  • od 22 do 31 cm
  • Hmotnost:
  • od 1 do 1,7 kg

Stav ohrožení

  • Neohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Klokan rezavý

Klokan rezavý
(Petrogale concinna)

Popis zvířete

Klokan rezavý (Petrogale concinna) je člen skupiny skalních klokanů. Vzhledem se podobá klokanu skalnímu.

Výskyt

Klokan rezavý se vyskytuje v Austrálii, v severovýchodě západní Austrálie a v Arnhemské zemi.

Tvrdá potrava

V období sucha klokan rezavý opouští svou noru jen v noci a živí se kapradinou nardoo ''Marsilea crenata'', která roste na okraji tůní. Obsahuje až 26 % křemičitanů. Tato velmi tvrdá potrava vede k silnému opotřebování zubů, které však po celý život dorůstají. Opotřebené zuby vypadávají, následující zuby se v čelisti pohybují dopředu a nahrazují je, zatímco vzadu se vytvářejí nové. Tento způsob výměny zubů je společný všem klokanům, obvykle však končí pátou stoličkou.

Predátoři

Klokana rezavého často loví orel běloprsý.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii