AtlasZvířat.cz

Ve zkratce

  • Český název
  • Klokan velký
  • Latinský název
  • Macropus fuliginosus

Taxonomie

Říše:živočichové
Kmen:strunatci
Podkmen:obratlovci
Třída:savci
Podtřída:vačnatci
Řád:dvojitozubci
Čeleď:klokanovití
Rod:klokan
Druh:klokan velký

Váhy a míry

  • Délka:
  • od 0,9 do 1,4 m
  • Délka ocasu:
  • od 75 do 100 cm
  • Hmotnost:
  • od 15 do 54 kg

Stav ohrožení

  • Neohrožen

Mapa výskytu

vyskyt

Facebook

Klokan velký

Klokan velký
(Macropus fuliginosus)

Popis zvířete

Klokan velký (klokan západní) Macropus fuliginosus je odlišný od většiny druhů podle ochlupeného nosu a od klokana obrovského svým hnědým zbarvením srsti. Pase se zejména v noci, především na trávě, někdy ale poobědvá i listí keřů, okusuje i nízké stromy. Má hustou drsnou srst, přecházející od bledě šedohnědé do čokoládově hnědé. Na hrudi a na břiše je světlejší.

Výskyt

Vyskytuje se v Jižní Austrálii od západního Nového Walesu a Victorie až po jihozápadní Austrálii. Ve východní části oblasti se často vyskytují smíšené populace s klokanem obrovským.

Základní data

Tento klokan je třetí největší z klokanů (délka těla 0,9-1,4 m, délka ocasu 75-100 cm, hmotnost 15-54 kg) a také jejich nejohroženější druh. Pokud se tento klokan pohybuje pomalu, poskakuje na všech čtyřech nohou jako králík, ocas používá jako oporu. Spěchá-li, skáče snožmo do výšky 3 m a do dálky 10 m. Samci jsou průměrně dvakrát větší než samičky. Mládě zůstává v matčině
vaku přisáté na bradavku 130-150 dní. V průměru během 250 dní začíná po chvilkách opouštět vak, jakmile však zavětří nebezpečí
okamžitě se vrací.

Boxeři

Klokaní samci se v době námluv spolu utkávají o nadvládu nad samičkou,soupeří i o potravu či o místa k odpočinku, pokud je jich nedostatek. Protivníci se postaví proti sobě, vystrčí přední nohy a snaží se zasáhnout jeden druhého.

Mohou se i naklonit vzad a opírají se přitom o ocas, aby mohli uštědřovat rány zadníma nohama. K vážným zraněním dochází při soubojích jen zřídka.



Tento popis byl převzat z Wikipedie.
Originální popis na Wikipedii